Έθιμα παραμονής Πρωτοχρονιάς στό Ορμένιο Τριγώνου, από τήν Χρυσούλα Ιωαννίδου


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλες οι νοικοκυρές έφτιαχναν την βασιλόπιτα. Η δικιά μας η βασιλόπιτα δεν ήταν γλυκιά, δεν ήταν τσουρέκι. 

Η πίτα μας που είχε και φλουρί ήταν τυρόπιτα. Τα φύλλα της πίτας τα άνοιγαν οι νοικοκυρές και ένα ένα τα δίπλωναν στην μέση και τα έβαζαν πάνω στην σόμπα για να ψηθούν λίγο. Τα γύριζαν και από τις δύο πλευρές πάνω στην σόμπα. Η πρώτη μυρωδιά της πίτας ήταν το καμένο αλεύρι πάνω στην σόμπα. Μόλις έβγαζαν το φύλλο,με ένα κομμάτι ύφασμα σκούπιζαν το αλεύρι από την σόμπα,  για να βάλουν το επόμενο φύλλο να ψηθεί. 

Για να γίνει η πίτα καλή έπρεπε να έχει σίγουρα εννέα φύλλα ψημένα και ένα  άψητο που θα το έβαζαν τελευταίο επάνω. Πέντε αυγά το λιγότερο χτυπημένα καλά σε ένα πιάτο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι έλιωναν το αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο δικιάς τους παραγωγής και το έβαζαν δίπλα στο πιάτο με τα χτυπημένα αυγά. Η μυζήθρα  φτιαγμένη και κείνη από τα χέρια της νοικοκυράς. Μυζήθρα έβαζαν στην πίτα οι περισσότερες νοικοκυρές. Στα πιο πλούσια νοικοκυριά έβαζαν και τυρί. Με την σειρά έριχναν τα υλικά πάνω στο φύλλο. Αυγό , βούτυρο , μυζήθρα . 

Όμως στην πίτα αυτή έβαζαν το φλουρί και μπουμπούκια από το δέντρο της κρανιάς. Η νοικοκυρά τα ονομάτιζε : ένα μπουμπούκι το σπίτι , δύο μπουμπούκια τα ζώα , τρία μπουμπούκια τα σκυλιά, τέσσερα τα χωράφια, πέντε οι κότες και ούτω καθεξής. Η πίτα όταν ήταν έτοιμη έπαιρνε την τιμητική θέση στο τραπέζι. 

Το δεύτερο φαγητό για εκείνο το βράδυ ήταν σούπα που είχε γίνει με τα ποδαράκια του γουρουνιού.Η γλυκιά πίτα με σουσάμι ήταν το γλυκό της βραδιάς.  Η κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα  ήταν για αυτούς που δεν έτρωγαν ποδαράκια. Κάποιοι ήθελαν να φάνε την πίτα με τουρσί λάχανο ή ντρουβανόγαλο (αριάνι).  Κρασί για το καλό υπήρχε πάνω στο τραπέζι . Το ψωμί στολισμένο όπως και τα Χριστούγεννα . Το χειμωνιάτικο καρπούζι επίσης στο τραπέζι. Στο τραπέζι πάλι εννέα φαγητά. Τούτη την φορά τα περισσότερα αρτμένα. 

Όλη η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τραπέζι. Ο γηραιότερος άνδρας της οικογένειας έκοβε την πίτα αφού πρώτα θυμιάτιζε όλα τα φαγητά που υπήρχαν στο τραπέζι. Με το μαχαίρι σταύρωνε την πίτα τρεις φορές. Έπειτα γύριζε το ταψί  τρεις φορές προς τα δεξιά.  Άρχιζε να κόβει κομμάτια: το πρώτο ήταν του Χριστού, το δεύτερο του Αγίου Βασιλείου, το τρίτο του νοικοκύρη, της νοικοκυράς  και τα επόμενα με σειρά ηλικίας των άλλων μελών της οικογένειας. Τα μικρά παιδιά ήθελαν να κερδίσουν το φλουρί .....μα αν δεν ήταν το φλουρί δεν πείραζε κάτι κέρδιζαν από τα μπουμπούκια της κρανιάς. Όλοι έμεναν ευχαριστημένοι. 

Καλή χρονιά, ευλογημένη, ειρηνική και δημιουργική να έχουμε όλοι. Μα πρώτα από όλα γυρουσίν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

“Έφυγε” αιφνιδίως ο Δημήτρης Γοδοσίδης – Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς

Συκοφαντίες απο τήν παράταξη τού Δ. Παπαδόπουλου για τήν Μ. Γκουγκουσκίδου

Γκιουζλεμέδες(πιτάκια) από τά Πετρωτά Έβρου (Συνταγή)