Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)


 

Ένα υπέροχο, κατ΄ εξοχήν καλοκαιρινό, δροσερό γλυκό που το φέρανε οι πρόσφυγες από Αν.Θράκη και γενικότερα από την Ανατολή. Χρειάζεται μόνο 2 υλικά και είναι πολύ εύκολο και πιο υγιεινό γιατί δεν περιλαμβάνει καθόλου λιπαρή ουσία παρά μόνο ζάχαρη σαν γλυκό που είναι

Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ• 1 κούπα νισεστέ (άμυλο αραβοσίτου)200 ml•
6 κούπες νερό (1,200 ml)
*προαιρετικά 1 φλιτζανάκι ή 1 κούπα ζάχαρη (αναλόγως με τα γούστα)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ• 3 κούπες νερό (600 ml)• 2 κούπες ζάχαρη (300 γρ)• 1 ξυλάκι κανέλας• 4-5 γαρύφαλλα• 1 φύλλο αρμπαρόριζας ή 1 κουταλάκι ανθόνερο• λίγες σταγόνες χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής
Χρησιμοποιούμε την ίδια κούπα μλετρησης για όλα τα υλικά που αναγράφονται στην κρέμα και στο σιρόπι.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ. Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε το νισεστέ μέσα στο κρύο νερό. Η αναλογία νισεστέ-νερού είναι πάντα 1:6 με ότι μέγεθος κούπα επιλέξουμε, δηλ βάζομε 1 κούπα νισεστέ σε 6 κούπες νερό και ανακατεύουμε. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προαιρετικά βάζουμε ζάχαρη για να πάρει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Προσωπικά προτιμώ τη γεύση της άγλυκης κρέμας που συναντιέται με τη γλύκα του σιροπιού.Όσο ανακατεύουμε βλέπουμε σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο πηχτή η κρέμα ώσπου αρχίζει να διαφανίζει. Όταν κάνει φουσκάλες είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε πριν κρυώσει και στερεοποιηθεί σε ένα τάπερ μεγάλο ή ταψάκι. Αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και αφήνουμε να βράσουν για 8' και προσθέτουμε το χρώμα και την αρμπαρόριζα και μετά από 1-2' κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η ποσότητα του χρώματος εξαρτάται από το πόσο βαθύ κόκκινο θέλουμε να είναι το σιρόπι μας. Όταν γίνει χλιαρό το βάζουμε στο ψυγείο.ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ. Όταν κρυώσουν καλά και η κρέμα και το σιρόπι μπορούμε να σερβίρουμε ως εξής: σ΄ένα μπολ βάζουμε μικρά κομμάτια από την κρέμα που την κόβουμε σε μικρούς ρόμβους, τετράγωνα ή τρίγωνα και βάζουμε σιρόπι στο μπολ μας μέχρι να καλύψει την κρέμα . Δε φυλάσσουμε το γλυκό μαζί με το σιρόπι στο ίδιο σκεύος στο ψυγείο, διατηρούνται χωριστά για να μην αλλοιωθεί η κρέμα
Πηγή: cuzinagias.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γκιουζλεμέδες(πιτάκια) από τά Πετρωτά Έβρου (Συνταγή)

Εκμισθώθηκε το αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας