Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Μηλίνα»: Η παραδοσιακή Εβρίτικη στριφτή τυρόπιτα (Συνταγή)



 

«Μηλίνα»: Η παραδοσιακή εβρίτικη στριφτή τυρόπιτα

Η Μηλίνα έχει τις ρίζες της στην καθημερινή ζωή των αγροτικών οικογενειών του Έβρου. Ετοίμαζαν τη συγκεκριμένη πίτα με απλά, διαθέσιμα υλικά: αλεύρι, νερό, φέτα και λίγη μαγιά ή ξίδι. 

Ήταν μια νηστίσιμη ή γαλακτοκομική πίτα, ανάλογα την εποχή, και συχνά προσφερόταν σε γιορτές, πανηγύρια ή και ως καθημερινό έδεσμα.

Η Μηλίνα, πέρα από γαστρονομική απόλαυση, είναι και φορέας τοπικής ταυτότητας. Συχνά παρουσιάζεται σε φεστιβάλ τοπικής κουζίνας στον Έβρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτισμική συνέχεια της Θράκης.

Παραδοσιακή συνταγή για Μηλίνα

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουταλάκι ξίδι

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει για μαλακή ζύμη)

Υλικά για τη γέμιση:

  • 400–500 γρ. φέτα (τριμμένη με το χέρι)

  • 2 αυγά (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)

  • Λίγο γιαούρτι ή γάλα (προαιρετικά)

  • Μαυροπίπερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ζύμη: Ζυμώνετε όλα τα υλικά μέχρι να έχετε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  2. Άνοιγμα φύλλου: Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες και ανοίγετε λεπτά φύλλα. 

  3. Γέμιση: Ανακατεύετε τη φέτα με τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά (αν χρησιμοποιούνται).

  4. Στρώσιμο: Σε λαδωμένο ταψί, τοποθετείτε ένα φύλλο, γέμιση και τυλίγετε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεριά της γέμισης. 

  5.  επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να γεμίσει το ταψί.

  6. Ψήσιμο: Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

  7. Passenger Team.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γκιουζλεμέδες ή μπλινούδια (πιτάκια) από τά Πετρωτά Έβρου (Συνταγή)

Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)

Ο Πάρης Παπαδάκης εναντίον του προέδρου του Ορμενίου Στράτου Βασιλειάδη