Ένα οδοιπορικό στο Τρίγωνο, με πολλές εκπλήξεις και πολλά ερωτηματικά από τόν Βασίλη Σισμανίδη


 

Ένα οδοιπορικό στο Τρίγωνο, με πολλές εκπλήξεις και πολλά ερωτηματικά από ανάρτηση τού Βασίλη Σισμανίδη μέ καταγωγή τά Πετρωτά.
Είχα τη χαρά να επισκεφθώ με τον Σύλλογο Πετρωτων Αλεξανδρούπολης, την Κυριακή του Θωμά, μερικά από τα χωριά του Τριγώνου.
Προκαταβολικά θέλω να τονίσω ότι αυτή η επίσκεψη -οδοιπορικο εξελίχθηκε σε μια αδιάκοπη εναλλαγή συναισθημάτων -- χαράς και λύπης, νοσταλγίας, εκπλήξεων και εμπειριών, οδυνηρών απογοητεύσεων και ελπίδας συγχρόνως.
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας. Το τελευταίο, στα βόρεια σύνορα του Νομού μας με τη Βουλγαρία, χωριό το Ορμένιο. Η καμπάνα της Εκκλησίας  καλούσε τους πιστούς του χωριού. Δεν ξέρω γιατί, μου φάνηκε όμως πως ηχούσε μελαγχολικά. Ίσως είχε και αυτή πλέον αντιληφθεί ότι οι κάτοικοι που είχαν απομείνει στο χωριό ήσαν ελάχιστοι. Κάποτε μπροστά από λίγες 10/ετιες οι φωνές τους συναγωνίζονταν τους ήχους της καμπάνας.
Μας συγκίνησε ομως στη συνέχεια, πολύ ευχάριστα, η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι γυναίκες  του Συλλόγου με την ακάματη Πρόεδρο Χ. Ιωαννίδου . Μας παράδοσαν μαθήματα αγάπης για τον τόπο που γεννήθηκαν και ζούν, για την συνεχή πολιτιστική προσφορά τους και εκτός Νομού και για τη διαχρονική αντίσταση τους - σε πείσμα των καιρών -στην εγκατάλειψη και συρρίκνωση του χωριού. Είναι η απάντηση των γυναικών του Ορμενίου -οπως αυτές ξέρουν -στην Κρατική και Αυτοδιοικητική απουσία.
Ήταν η ελπίδα και η δύναμη πού χρειαζόμασταν για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας.

Επόμενος σταθμός τα Πετρωτά, στην κορυφή του Νομού. Ένα χωριό με μια ιστορία, γεμάτη Θράκη, να χάνεται στα βάθη 25/αιώνων, με αφετηρία τη λειτουργία των ονομαστών λατομείων πέτρας τον 4ον π. χ.αιωνα . Γεωγραφικό, πολιτιστικό και ιστορικό στολίδι της περιοχής, να δίνει τον δικό του αγώνα στον δημογραφικό μαρασμό του. Δεν το βάζει κάτω. Αντιστέκεται περήφανα, σχεδιάζει, δημιουργεί.
Το Μουσείο πέτρας, το πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο και τώρα τελευταία την Εταιρεία -Ζεόλιθος-για την αξιοποίηση του ορυκτού, με τα μεγάλα αποθέματα, τις πολλές χρήσεις και τις πολλές υποσχέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.Ισως θα πρέπει εδώ να προσθέσω και την δική μου εισήγηση και εμμονή , στην είσοδο μετόχων και από την ευρύτερη περιοχή, γιατί η ίδρυση της εταιρείας έγινε με το σκεπτικό της ανάπτυξης του Τριγώνου.

Και μετά πού αλλού; Στο Έβροθήραμα του Πενταλόφου. Να μας περιμένουν οι νόστιμες λιχουδιές του Μανώλη , από τα δικά του θηράματα.
Σ' ένα περιβάλλον μαγευτικό -εξωτικο -θα πρόσθετα ζήσαμε στιγμές απόλαυσης και ξεκούρασης. Το Έβρο θήραμα -καμαρι του Τριγώνου -λειτουργει με επιτυχία κάτω όμως από αντίξοες συνθήκες για επιβίωση και ανάπτυξη του τόπου. Πολλά τα προβλήματα, κυρια όμως η έλλειψη εργατικών χεριών και η απόσταση από τα αστικά κέντρα.

Από τον Πεντάλοφο στη Μπάρα.Ενα από τα 7 χωριά του Τριγώνου στο παρελθόν-σημερα εγκαταλειμμένο λόγω της θέσης του, --επανω στη γραμμή των συνόρων με τη Βουλγαρία.
Η διαδρομή μέσα σ' ένα παρθένο δάσος και με τη φύση να οργιάζει , από την πλούσια βλάστηση και την ποικιλία των αρωμάτων  να μας ταξιδεύουν σε ονειρεμένους παραδείσους γεμάτους από αισθητικές απολαύσεις.Στη Μπάρα μας υποδέχεται ένας οργανωμένος ξενώνας και ένα ξέφρενο πανηγύρι , εκδρομέων , επισκεπτών και περιηγητικων συλλόγων. Εκεί στην κορυφή του Νομού, μέσα στην αγκαλιά της φύσης ζήσαμε στιγμές ψυχικής ανάτασης και χαράς.

Και από τη Μπάρα στο χωριό -Διλοφος- στα σύνορα 3κρατων-στο Τριεθνές- σε μια πολύ επίκαιρη και ευαίσθητη γεωγραφικά τοποθεσία . Και εδώ ο μαρασμός σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν μπορέσαμε λόγω αργίας να επισκεφθούμε τα οινοποιεία -Εβριτικα κελάρια άλλη μια σοβαρή και αξιόλογη εταιρεία  με ακτίνα δράσης να καλύπτει ολόκληρη τη χώρα.
Στις όχθες του Άρδα  για ανάπαυλα και την απόλαυση ενός καφέ που τόσο χρειαζόμασταν αποχαιρετήσαμε το Τρίγωνο , προβληματισμένοι, με πολλές σκέψεις, πολλά γιατί, πολλά ερωτηματικά, και πολύ θυμό.

Περιοχή τόσο σημαντική σε γεωργικό ενδιαφέρον, τόσο πλούσια σε ορυκτό πλούτο, με φυσικό κάλος και ομορφιές, στο μέσον 2 μεγάλων ποταμών και με ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, να αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο της εγκατάλειψης και του μαρασμού.

Η Κρατική απουσία και η μακαριότητα της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ορατοί παράγοντες, στο κάθε βήμα, στην κάθε γωνιά του Τριγώνου.





   
                       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)

Εκμισθώθηκε το αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο Γιάννης Ζελιάσκος απο το Φυλάκιο Έβρου