Παραδοσιακά τσουρέκια από τό Σουφλί (Συνταγή) από τήν Π. Πιτιακούδη


Γειά σας φίλοι και φίλες!

Πέρυσι ανέβασα τη συνταγή στο προφίλ μου, 

Την ανεβάζω στην ομάδα γιατί είναι παραδοσιακή, παραδοσιακή όμως😉🙃🙂 ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΓΙΟΥΛΑΣ ΜΟΥΤΛΙΑ(κουμπάρας και φίλης)

Έτσι γράφω στο τετράδιο συνταγών, που οι σελίδες του έχουν κιτρινίσει από  τα πολλά έτη...

Τι Πετρετζίκης και τι Μπαρμπαρίγου

Έχω δοκιμάσει τα πάντα αλλά σαν τη γλυκιά γεύση αυτών....καμιά όμως!!

Παραδοσιακή Συνταγή για τσουρέκια

Υλικά για μια δόση

3 κιλά αλεύρι(εγώ τώρα βάζω Robin wood)

1 κιλό  ζάχαρη

12 αυγά(κατά προτίμηση φρέσκα χωριάτικα)

2 γιαουρτάκια πρόβεια

500 γραμ. Φυτίνη(ακριβώς 500 όμως. Το κεσεδάκι είναι 400 γραμ. Θα πάρετε 2 συσκευασίες και από τη δεύτερη θα βάλετε το ¼)

3 τσιμπιές αλάτι

1 μπέκιν 

1 βανίλια

2 φακελάκια κακουλέ αλεσμένο(, αν  είναι σε κόκκους 3 φακελάκια)

2 φακελάκια μαχλέπι αλεσμένο(αν είναι κόκκοι 3 φακελάκια)

3 πακετάκια μαγιές, όχι ξηρή(50 γραμ για κάθε κιλό)

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα τάπερ με  ενάμιση ποτήρι ζεστό νερό(όχι καφτό) και περίπου μισό κιλό αλεύρι ( θα το βάζετε σταδιακά μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός  προς το αραιό του)και την αφήνουμε για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει σκεπασμένη  με κουβερτούλα για να είναι ζεστή!!(ΠΡΟΣΟΧΗ μη σας κρυώσει)

Εκτέλεση

Βάζετε τα αυγά σε μια πλατιά  κατσαρόλα και τα χτυπάτε για πολύ λίγο με το μίξερ

Αφήνετε το μίξερ και ρίχνετε τη ζάχαρη, την οποία δουλεύετε  με το  χέρι, έχοντας την κατσαρόλα σας  πάνω στο μάτι,  ώστε το μίγμα να είναι ζεστό. Την κατεβάζετε από το μάτι όταν το χέρι δεν αντέχει, φροντίζοντας μέχρι να λιώσει  η ζάχαρη να διατηρείτε το μίγμα ζεστό, ρίχνετε και τα άλλα υλικά και συνεχίζεται να ανεβοκατεβάζετε την κατσαρόλα σας.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι(το οποίο να είναι κι αυτό ζεστό- εγώ το έχω στα καλοριφερ) κάνοντας  μια λακουβίτσα στη μέση, όπου ρίχνετε τη μαγια και το υλικά της κατσαρόλας και να ανακατεύετε για να αρχίσει το ζύμωμα.

Στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι έχετε λιώσει το βούτυρο το οποίο είναι ζεστό  και το ρίχνετε σταδιακά κατά το ζύμωμα.

Αφού τελειώσει  το ζύμωμα τα σκεπάζετε καλά για να είναι ζεστά και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό δωμάτιο για 3 ώρες.

Άλλες  βάζουν τη ζύμη στο φούρνο  σε χαμηλή θερμοκρασία για να γίνει πιο γρήγορα, όπως και τη μαγιά.

Εγώ τα κάνω με τον πατροπαράδοτο τρόπο, ούσα παλιά νοικοκυρά και παραδοσιακή!

Τέλος τα χωρίζετε, τα πλέκετε σε πλεξούδες και τα αφήνετε για άλλες 3 ώρες να ξεκουραστούν.

Ψήνετε στους 170 βαθμούς  και τα βάζετε στο φούρνο χωρίς να τα αλείψετε αυγό.

Μόλις  πάρουν να ροδίζουν, τα βγάζετε και τα αλείφετε τότε αυγό, για να μη σας μαυρίσουν και να γίνουν ροδοκόκκινα

Ψήνετε για περίπου  20 λεπτά με μισή ώρα, ανάλογα με το φούρνο.

Τα δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα.

Καλή επιτυχία κορίτσια!!

Από τήν ομάδα παραδοσιακές συνταγές Θράκης τής Παναγιώτας Πιτιακούδη







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)

Εκμισθώθηκε το αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο Γιάννης Ζελιάσκος απο το Φυλάκιο Έβρου