Θρακιώτικη παραδοσιακή Βασιλόπιτα (συνταγή)
Ιδιαίτερη θέση είχε η θρακιώτικη Βασιλόπιτα μεταξύ των πρωτοχρονιάτικων εθίμων των κατοίκων των χωριών της Θράκης, κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου καί δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή γλυκιά βασιλόπιτα.
Τα μικρά παιδιά έψαχναν να βρούν τα διάφορα σημάδια που έβαζαν μέσα στη πίτα. Τα σημάδια συμβόλιζαν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.
Συνήθως ήταν : ένα κομμάτι άχυρο, που συμβόλιζε τα χωράφια, ένα κομμάτι κληματαριάς, που συμβόλιζε τα αμπέλια, ένα κομμάτι βελανιδιάς που συμβόλιζε τα ζώα, ένα κομμάτι πουρνάρι που συμβόλιζε τις κότες, ένα φασόλι που συμβόλιζε το κάρο, το καλαμπόκι συμβόλιζε την υγεία και ένα νόμισμα (συνήθως μια δραχμή) συμβόλιζε το σπίτι.
Μ’ όλα αυτά τα σημάδια όλοι κάτι θα έπαιρναν.
Κρεατόπιτα Θράκης(αλμυρή βασιλόπιτα) με πράσα και μπαχαρικά.
Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο (χονδρό φύλλο)
6 μέτρια πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
αλάτι, πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5' και τα στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το καρύδι. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 2 φύλλα λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω απλώνουμε ένα λαδωμένο φύλλο, ξαναβάζουμε γέμιση και ξαναστρώνουμε λαδωμένο φύλλο. Στο τέλος καλύπτουμε με δύο λαδωμένα φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ραντίζουμε ελαιόλαδο και νερό για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45', ή μέχρι να ροδίσει καλά.
I CooKGreek Team
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου