Πάλλη Τριγώνου Έβρου


Η Πάλλη είναι πεδινός οικισμός του νομού Έβρου, πάνω στον δρόμο που συνδέει τα Δίκαια με το Ορμένιο και απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα.
Είναι οικισμός της τοπικής κοινότητας Δικαίων Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας

Ο οικισμός της Πάλλης ιδρύθηκε το 1926 από κατοίκους με προέλευση τον οικισμό Πετρωτά  Τριγώνου
Κοντά σ’ ένα λόφο κτισμένο και πέρα από το ρέμα με το όνομα Παραμπού ή Παραμπρού υπήρχε τότε επίσης και το χωριό Μπουλντούρκιου. Εκεί ζούσαν μέχρι το 1947 απροσδιόριστες αριθμητικά τούρκικες οικογένειες. Είχαν δικό τους τζαμί και σχολείο.Οι πρώτοι κάτοικοι της Πάλλης, χριστιανοί ως προς το θρήσκευμα και Έλληνες ως προς την καταγωγή συγκατοικούν για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο παλιό χωριό Μπουλντούρκιου με τις τούρκικες οικογένειες οι οποίες εγκαταλείπουν το 1941 το χωριό αυτό, επιστρέφουν σ’ αυτό λίγο αργότερα και φεύγουν οριστικά από εκεί λόγω του εμφυλίου πολέμου το 1947

Η εκκλησία του οικισμού η οποία αρχικά θεμελιώθηκε στο χώρο όπου σήμερα φιλοξενείται η «παιδική χαρά», κτίζεται το 1934 στη θέση όπου υπάρχει και σήμερα και παίρνει το όνομα «Παναγιά-Κοιμήσεως της Θεοτόκου» και γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο.

Η πηγή είναι από το βιβλίο τού Θεόδωρου Κυρκούδη " Τρίγωνο, η Μεσοποταμία τού Έβρου"







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)

Γκιουζλεμέδες(πιτάκια) από τά Πετρωτά Έβρου (Συνταγή)

Εκμισθώθηκε το αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας