ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΚΙΔΟΥ: ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ....ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ ΟΧΙ


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”


ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ… ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ ΟΧΙ 

Ο Έβρος, πιθανόν περισσότερο από κάθε περιοχή της Ευρώπης και σίγουρα της Ελλάδας, συνυπάρχει με δύσκολες συνθήκες και κινδύνους καταστροφής, όπως συνεχείς μεταναστευτικές ροές, απρόβλεπτο γείτονα, πλημμύρες, πυρκαγιές. 

Οι πρόσφατες φωτιές κατέστρεψαν το φυσικό μας περιβάλλον για άλλη μια φορά, μαύρισαν τις ψυχές μας. Μα πάνω από όλα έφεραν δραματικά στο προσκήνιο το ερώτημα: 

Τι θα γίνει με τον Έβρο;

Η ύπαρξη του Έβρου δεν πρέπει συνεχώς να επαφίεται στην Παναγία και την τύχη. Πρέπει να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση του κράτους και μάλιστα τώρα. Τώρα που τα αποκαΐδια ακόμα καπνίζουν και οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν αμβλυνθεί, να υπάρξουν σίγουρες και καθοριστικές πολιτικές.

Προτείνουμε να υπάρξει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης στον Έβρο και ιδίως στον βόρειο Έβρο, που το χρειάζεται για επιπλέον λόγους. Ένα σχέδιο “Μάρσαλ” που θα εγγυάται τη συνέχεια και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στην πολύπαθη περιοχή μας. 

Το αθηναϊκό κράτος πάντα μελετούσε τα προβλήματα του Έβρου, πάντα ζητούσε προτάσεις, αλλά στην ουσία δεν έκανε τίποτα, πέρα από εντυπώσεις για το θεαθήναι. Πρόσφατο παράδειγμα τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής, που έμειναν στα συρτάρια, χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες. 

Τώρα η κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να πάει άλλο πίσω. Τώρα δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Άλλη αναβολή θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα. 

Για τον παραπαίοντα βόρειο Έβρο πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα δίνουν απάντηση στα πλέον ζωτικά ανοιχτά θέματα. 

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών - φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, φόροι πετρελαίου κτλ - ώστε να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή και να μειωθεί η ζημιά από τον καταναλωτικό τουρισμό στις γειτονικές διακρατικές περιοχές. Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι πρωταρχικός στόχος. Να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να παραχθούν εισοδήματα. 

- Να αντιστραφεί η αρνητική εξέλιξη του δημογραφικού. Είναι ο κίνδυνος που μπορεί να αφανίσει τον βόρειο Έβρο. Κίνητρα για να εξαφανιστεί η υπογεννητικότητα, να γεννούν παιδιά οι γυναίκες χωρίς να φοβούνται τι θα γίνει στο μέλλον. Κίνητρα για να μείνει ο κόσμος στα χωριά και στην Ορεστιάδα. 

- Να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, λόγω και της σύνθεσης του πληθυσμού, είναι να εξασφαλιστεί η φροντίδα των ηλικιωμένων. Με γηροκομείο και επιπρόσθετα με άλλου τύπου οργανισμούς φροντίδας ατόμων μεγάλης ηλικίας. 

- Νέες σχολές και τμήματα στο Πανεπιστήμιο μας να προστεθούν. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι να διαμένουν στον Δήμο, ώστε να μεταδίδουν την ενέργεια και τη ζωντάνια τους στην κουρασμένη κοινωνία. 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά περισσότερα μέτρα, όπως αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση της επαρχιακής και αγροτικής οδοποιίας, ανισόπεδοι κόμβοι για τις εισόδους στην πόλη, να απαντηθεί το ερώτημα τι θα γίνει με το ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου, που έφερε την ανασφάλεια στις αυλές των κατοίκων του Δήμου και αλλά μέτρα που μπορούμε να συζητήσουμε όλοι μαζί. Σημασία πρώτιστα έχει να κινητοποιηθεί το κεντρικό κράτος. 

Ας στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, ας μείνουμε ενεργοί και διεκδικητικοί. Ας μην ηττηθούμε. Οι πρόσφατες φωτιές θα σβήσουν, όχι όμως τα όνειρα και οι ελπίδες μας για έναν αναπτυγμένο και ευρωπαϊκό βόρειο Έβρο.


Ορεστιάδα 27 Αυγούστου 2023

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ

Μαρία Γκουγκουσκίδου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)

Εκμισθώθηκε το αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο Γιάννης Ζελιάσκος απο το Φυλάκιο Έβρου