Δίλοφος Τριγώνου Τό χωριό τών ανθρακωρύχων

Από την δεκαετία του 1950 και για περίπου 30 χρόνια δραστηροποιήθηκαν στο Δίλοφο Τριγώνου τρεις εταιρείες για την εξόρυξη λιγνίτη (κάρβουνο). καί ήταν το οικονομικό κέντρο για πολλούς συμπατριώτες μας της γύρω περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές όπου καταφθάνουν ακόμη και από την Σαμοθράκη για αναζήτηση εργασίας στα λιγνιτωρυχεία του Δίλοφου.

Ο λιγνίτης ήταν μία μορφή ενέργειας πού χρησιμοποιείτο από τήν ΔΕΗ για τήν παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά καί γιά άλλες χρήσεις όπως γιά θέρμανση, ακόμη καί στά τρένα τής εποχής τούς λεγόμενους (καρβουνιάρηδες).
Τα λιγνιτωρυχεία απασχολούσαν γύρω στούς 150 εργαζόμενους μέ τρείς βάρδιες, καί τά μεροκάματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά αφού όπως έλεγαν, και στα λιγνιτωρυχεία τού Βελγίου οι μισθοί κυμαίνονταν στο ίδιο επίπεδο, και κάποιοι που δούλευαν εκεί επέστρεψαν πίσω γιά
νά είναι στήν πατρίδα τους.

Τό χωριό ο Δίλοφος γεμίζει με κόσμο, τά λίγα άδεια σπίτια νοικιάζονται, δημιουργείται παράρτημα της Χωροφυλακής, γήπεδο και ποδοσφαιρική ομάδα (Τριεθνές Διλόφου). Το χωριό έχει δέκα και πλέον καφενεία, εστιατοριο, περίπτερο και παντοπωλείο. Τα τρένα ήταν γεμάτα κόσμο με πολλά δρομολόγια επιβατικά, αλλά και εμπορικά για την μεταφορά του λιγνίτη.

Από την δεκαετία του 1970 όμως, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας στις στοές των ανθρακωρυχείων (υγρασία, έλλειψη οξυγόνου, ατυχήματα), οι κάτοικοι άρχισαν να μεταναστεύουν προς εύρεση καλύτερης εργασίας στην Αθήνα, στη Γερμανία και στο Βέλγιο.  Από το 1980 και μετά η εκμετάλλευση άλλων μορφών ενέργειας σταματά την εξόρυξη του λιγνίτη και τα μεταλλεία κλείνουν οριστικά.
Σήμερα ο Δίλοφος έχει περίπου 40 κατοικους, οι περισσότεροι συνταξιούχοι, δίχως σχολείο, δίχως παιδιά και νέους και τελευταία μέ ούτε ένα καφενείο !!
Πηγή: Σάκης Τσομπανίδης

Όι φωτογραφίες είναι από τό ΒΟΡΕΑΣ magazin καί από τούς ανθρακωρύχους του Διλόφου.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρακιώτικο Μαλεμπί (Συνταγή)

Γκιουζλεμέδες(πιτάκια) από τά Πετρωτά Έβρου (Συνταγή)

Εκμισθώθηκε το αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας